JACHTA

Esu inžinierius, todėl domiuosi techniniais dalykais – vis klausinėju kapitono šio, bei to apie jachtą – korpusą, bures, valdymo techniką ir t. t.
Jachtos korpusas plastikinis, burių įranga – šliupo tipo. Ilgis – 12 m, vandens talpa – 8 tonos, burės keturios: per metrą surifuotas grotas, genuja, stakselis ir štorminis stakselis. Bendras didžiausias mūsų naudojamas burių plotas buvo per 100 kv. m. Spinakeris, esant naujokų įgulai, nekeliamas, nors spinakerio gikas ir guli pririštas ant denio. Jachtoje devyni gultai. Mes esame aštuoniese – todėl vienas gultas visą laiką laisvas ir naudojamas kaip suolas prie stalo. Jachtos kajutės išdėstymas klasikinis: tik nusileidus, dešinėje matosi valdymo pultas: stalas, GPS navigacinė aparatūra, jūrlapiai, barometras, laikrodis ir kt., kairėje – kambuzas; po laiptais – stacionarus „Volvo“ variklis. Arčiau galo, dešinėje – kapitono gultas, kairėje – dvivietis gultas. Centre – kajutkompanija: stalas ir gultai dviem aukštais, sienose – spintelės daiktams pasidėti, yra vietos daiktams ir po grindimis. Prie stiebo, kairėje pusėje, – galjunas su kriaukle, dešinėje – lentynos. Pačiame priekyje – žema kajutė su dviem siaurėjančiais gultais, virš jų – vieta burėms padėti, patalpos viršuje – liukas.
Ant denio, prie galinių relingų pritvirtintas gelbėjimosi plaustas, kišenėse – keli gelbėjimosi ratai. Aukštai iškeltas radaras, šalia – pritvirtinta buja, kuri, jachtai nuskendus, išplauktų į paviršių ir siųstų nelaimės signalus su koordinatėmis. Virš kajutės yra lagas ir prietaisas vėjo greičiui ir krypčiai matuoti. Kajutės sienelėse įtaisyti du nedideli kompasai. Ties rumpeliu, po kojomis stovi didesnis (apie 30 cm skersmens) masyvus kompasas, turintis savo vidinį apšvietimą. Kiekvienas kompasas rodo kryptį kiek kitokią, su 5-7 laipsnių paklaida. Tiksliausiai rodo centrinis didysis, pagal jį mes ir orientavomės. Tiesą sakant, šiais laikais, kai yra palydovinė navigacija, kompaso tikslumas nėra jau toks svarbus. Groto giko stoporai padilę, todėl giko šotą tenka rišti mazgu. Neveikia pozicinės ugnys. Jei norime į save atkreipti dėmesį naktį – žibintu šviečiame į burę. .