ŽINUTĖ KLAIPĖDOS DIENRAŠTYJE „VAKARŲ EKSPRESAS“

Grįžo siaučiant vėtrai jūroje dreifavusi jachta

Klaipėda, 2001. 09. 12

Savaitgalį Baltijos jūroje šėlstant stipriai audrai, buvo pasigesta jachtos "Litas", kuri kelias dienas buvo dingusi jūroje. Antradienį jau ketinta paskelbti jachtos paiešką, tačiau to neprireikė: vakar "Litas" atsirado.
Jachta "Litas" su aštuonių žmonių įgula (tarp jų - dvi moterys) iš Klaipėdos į Švediją išplaukė rugsėjo 3 d., pirmadienį. Vilniečiai bei vienas klaipėdietis - jachtos kapitonas Dainius Gerulskis - plaukė į žygį. Didžioji dalis įgulos narių į tokią kelionę leidosi pirmą kartą.
Jachtos įgula į Klaipėdą planavo grįžti dar praėjusį sekmadienį. Tačiau sekmadienį apie "Litą" bei jachta plaukusius žmones nebuvo jokių žinių. Žinia, savaitgalį Baltijos jūroje siautėjo stipri audra, sunerimę jachta išplaukusių žmonių artimieji kreipėsi į Jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinį centrą, prašydami pradėti jachtos paiešką. Jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinio centro vyr. kapitonas koordinatorius Romualdas Musulas "Vakarų ekspresui" sakė sulaukęs išties daug susirūpinusių jachtos įgulos giminių bei draugų skambučių, jie bandė gauti žinių apie jachtos likimą Švedijoje ir Latvijoje. "Buvome informuoti, kad jachta iš Švedijos uosto išplaukė penktadienį", - sakė vyr. kapitonas koordinatorius. Pasak R. Musulo, jei jachta vakar nebūtų atsiradusi, Jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinis centras būtų paskelbęs jos paiešką.
Tačiau jachta "Litas" vakar laimingai grįžo į Klaipėdą. Išvarginti kelionės bei jūros ligos (ja susirgo šeši įgulos nariai), bet vis tiek šypsodamiesi jie pasakojo netikėtai pakliuvę į stiprią audrą, nors tvirtino, kad sinoptikai žadėję geras oro sąlygas. Praėjusio penktadienio popietę "Litas" išplaukė namų link iš Gotlando. Kai buvo likę maždaug 50 mylių iki Klaipėdos, naktį iš šeštadienio į sekmadienį, prasidėjo audra. Vėjo stiprumas siekęs net 44 m/s. Jachta buvo priversta dreifuoti.
"Buvo nutrūkęs priekinis
jachtos lynas[1], - pasakojo vienas iš aštuonių kelionės dalyvių vilnietis Darius Jurevičius. - Per audrą negalėjome jo pakeisti, todėl ir turėjome dreifuoti. Laukėm, kol nurims vėtra, tada ir susiremontavom. O audra buvo tikrai įspūdinga"...
Nors siautė stiprus vėjas ir jachta buvo blaškoma bangų, be to, nutrūko radijo ryšys
[2] su sausuma, įgulos nariai sakė nejautę didelės baimės ir nesitikėję, kad dėl jų kilsianti tokia panika.
Giedrė Petkevičiūtė
________________________
1 Buvo nutrūkęs ne jachtos priekinis, o groto falinis lynas
2 Ryšys nebuvo nutrūkęs. Ryšio su sausuma jachtoje nebuvo apskritai